Evene­men­ten­visie


20 maart 2023

Duurzaamheid komt concreet nog niet veel voor in het beleid van andere gemeenten. Ook zijn er vaak nog geen verplichtingen. Enschede probeert duurzaamheid te stimuleren met subsidies die niet het gewenste resultaat opleveren. Autch!

Dan komt het advies om in de APV op te nemen dat er eisen worden gesteld aan afval, energie en bovenal de bescherming van flora en fauna geen dag te vroeg.

Dus heel concreet: geen evenementen die dieren verstoren, helemaal niet in hun broedtijd. Bizar veel licht bijvoorbeeld eist onnodig veel slachtoffers in ons dierenrijk. Onze insecten vallen dan bij bosjes dood neer omdat ze door al het licht totaal de kluts kwijtraken.

Geluidshinder of de te hard afgestelde decibellen bij muziekevenementen zijn niet alleen schadelijk voor het gehoor van de menselijke bezoekers. Een vogel of eekhoorn kán geen oordoppen indoen en moet gewoon, al dan niet in paniek, vluchten.

Dieren die ter vermaak voor mensen worden ingezet bij evenementen zouden we ook niet langer moeten toestaan.

Dat maakt bijvoorbeeld dat wij vinden dat er een einde moet komen aan de Military.

Het bracht bij ons de volgende toch echt prangende vraag omhoog: hebben wij als gemeente eigenlijk zicht op evenementen met dieren die mogelijk zijn zonder evenementenvergunning en waarbij slechts een melding volstaat?

Want je moet er toch niet aan denken dat dat nog zo is in onze gemeente?

Want dat zou betekenen dat we niet vast kunnen stellen dat het gebruik van dieren géén gevaar voor de openbare orde en veiligheid oplevert,

Geen onevenredige belasting voor het woon- of leefklimaat in de omgeving,

Dat het geen verontreiniging tot gevolg heeft,

Geen gevaar of bedreiging vormt voor de volksgezondheid,

Het kan toch hopelijk niet zo zijn dat er nu een leuke roofvogelshow gehouden mag worden met de nu heersende vogelgriep?

Om maar even een voorbeeld te nomen, dus graag een reactie hierop van de wethouder.

Wij begrijpen uit de stukken dat de wetgeving die ingevoerd gaat worden in 2024 over de single use plastics best een opgave is.

Dan zou een duurzaamheidshelpdesk een fijne steun in de rug zijn voor organisatoren. Want statiegeldbekers zijn een goede oplossing, net als het belonen van organisatoren die rekening houden met duurzaamheid, want goed voorbeeld, doet goed volgen.

En het Plan van Aanpak Duurzame Evenementen in Enschede, met daarin de route naar hoe op een efficiënte manier een vergroening van Enschedese evenementen kan worden doorgevoerd, moet absoluut weer worden opgepakt wat de Partij voor de dieren betreft,

Want dát evenementen moeten verduurzamen is duidelijk, ook driekwart van onze inwoners vindt aandacht voor duurzaamheid bij evenementen belangrijk, blijkt uit de enquête, maar hoe dat in de praktijk moet gebeuren daar hebben organisatoren wel hulp, geld en ondersteuning bij nodig.

Maar hoe fijn is het als er geen dieselaggregaten meer staan te sputteren op festivals? Dat na afloop het groene gras niet bezaaid ligt met een dikke laag plastic bekers? Dat niet eieren in nesten zijn verlaten door verschrikte vogels die daardoor niet langer hun kinderen kunnen uitbroeden? Als vleermuizen hun huis niet hebben moeten verlaten omdat het baadt in hard fel licht?

De samenwerking met Greenstages en Green Events en Greenleisuregroup zijn echt een pré en laten we Duurzaamheidseisen ook in de vergunningsvoorwaarden vastleggen.

Dat we ook mensen als onze eigen stadecoloog inzetten om te checken dat wat we doen tijdens een evenement niet onnodig dierenleed veroorzaakt of erger, de spaarzame natuur die we hebben verder onder druk zet.

Want we willen toch allemaal dat Enschede écht een groene en duurzame evenementen stad wordt?

Laten we dat dan ook gaan waarmaken!