GEMEEN­TE­RE­KENING OVER HET JAAR 2023


3 juni 2024


Commissie Bestuur en Middelen

In de jaarrekening gaat het om drie H-vragen:
- Heeft de gemeente bereikt wat zij wilde bereiken?
- Heeft de gemeente gedaan wat zij wilde doen?
- Heeft het gekost wat de gemeente dacht dat het zou kosten?

Om dit te beoordelen, zouden routekaarten voor de lange termijn handig zijn geweest. De heer Peeters-Weem vroeg zonet bijvoorbeeld: ‘’is 2025 haalbaar’’? Met een routekaart zou het antwoord er geweest zijn. Die zijn er nu nog niet, maar komen gelukkig wel.
Maar ook zonder de routekaarten is wel duidelijk dat het antwoord op de drie genoemde vragen voor een deel NEE luidt. Dit is verklaarbaar door onvoorspelbaarheid en onbeheersbaarheid. Maar dat zowel de baten als de lasten bijna elk jaar hoger zijn dan verwacht, is eigenlijk wel te voorzien. Want dit is meestal zo, ook bij andere gemeenten. En vooral is wel voorspelbaar dat de investeringen niet gerealiseerd worden. Dhr. Tillema gaf net al aan dat er al 15 jaar lang te weinig woningen worden gerealiseerd.
Gezien dit laatste is het de vraag of het niet beter is om in de begroting haalbare doelen op te nemen, waar Enschede ook daadwerkelijk op af kan worden gerekend. In dat geval zijn hier ook wat minder grote reserves voor nodig, of kan de aandacht worden verlegd naar verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Daarnaast is het wel nuttig om ook een ambitie-scenario te hebben, wellicht naast de begroting, waarin ook de grenzen en de beperkingen voor de ambities kunnen worden besproken.

Wij gaan in op een drietal plannen:

Uitvoeringsplan Groen en Duurzaam Enschede, oftewel de duurzaamheidsparagraaf.
De heer Kemp vroeg hier al naar. Dit plan is wel degelijk verschenen, en ik zou graag de aandacht van de andere fracties hierop vestigen. Wanneer we het plan lezen zien we dat de uitgaven voor duurzaamheid wel degelijk behoorlijk stijgen, met name door een toename van de bijdragen van het Rijk voor dit doel.

Het Groenambitieplan.
Vorig jaar waren hiervoor te weinig middelen beschikbaar, nu wat meer. Bomenbescherming is hieraan gerelateerd. We hebben gesproken over de discussienota bomenbescherming, en wij hopen op een snel vervolg. Want het is immers al weer ruim twee jaar geleden dat de raad een motie aannam voor betere bomenbescherming. Ook danken wij Mevrouw Vaneker voor haar inspraakreactie op dit onderwerp. Onze vraag hierover aan de wethouder is: ‘’zijn er met Onderhoud Enschede afspraken gemaakt over het onderhoudsniveau van de bomen?’’

Het uitvoeringsplan biodiversiteit.
Dit in de Gemeenterekening genoemde plan is door de raad niet gezien en is ook niet openbaar. Weliswaar kunnen wij een ambtelijke toelichting krijgen, maar het is toch beter om dergelijke plannen aan de raad voor te leggen, zoals eerder ook gedaan is.


Tenslotte nog 3 punten:
- Circulair. Met het huishoudelijke restafval en het scheiden van afval gaat het om diverse redenen niet goed. Daar zijn inderdaad nieuwe beleidsmaatregelen nodig. In tegenstelling tot BBE zijn wij van mening dat hierin geïnvesteerd zou moeten worden, want er zijn nog verschillende opties tot verbetering.
- De heer Blömer gaf al aan dat de Technology Base maar niet van de grond komt. Dat is juist. Dit kan reden zijn om de plannen te herzien. In de gemeenterekening staat dat het risico groot is, en dit neemt nog verder toe.
- Visies. Er is kritiek op de vele visies. Maar het goede hiervan is dat de gemeente tenminste wel goed nadenkt over alle onderwerpen. Pas als het zelden tot uitvoering komt wordt het een probleem, en is sprake van papieren tijgers.