Regiovisie huiselijk geweld
Regiovisie huiselijk geweld
Wij vragen ons af waarom de meest extreme vorm van geweld tegen vrouwen niet benoemd wordt in deze regiovisie femicide: de moord op een vrouw omdat ze een vrouw is. Gepleegd door de dader die vaak de partner of ex-partner is en het dodelijke gevolg van vaak jarenlange mishandeling op alle niveaus; fysiek, emotioneel en mentaal.
Het is een dodelijk probleem dat vaak niet zo wordt benoemd, terwijl het voor de bewustwording van hulpverleners en anderen juist goed is om te benoemen. Femicide.
In Frankrijk en Spanje gaan vrouwen daar massaal de straat voor op om er aandacht voor te vragen. Maar ook in Nederland komt het voor, maar wordt het nog te vaak niet zo benoemd.
Zoals onlangs in Zwijndrecht: waar moeder en dochter op klaarlichte dag werden neergeschoten door de ex-partner van de dochter.
Dit haalde het nieuws, maar dat er iedere 8 dagen een vrouw wordt vermoord in Nederland weet men vaak niet en vaak al helemaal niet dat er een naam voor is: Femicide.
Dus wat de partij voor de Dieren betreft een gemiste kans dat het niet in deze visie staat
Wat wij als partij voor de dieren ook een gemiste kans vinden is dat er in deze regiovisie niets te vinden is over dierenmishandeling.
Als er nu iets bij vroeg signalering hoort te staan is het dat; het mishandelen van dieren.
Het is zo makkelijk om je woede, agressie en frustratie af te reageren op een onschuldig levend wezen dat het niet verder kan vertellen.
Daders willen nog wel eens het dier van hun slachtoffer mishandelen, vaak voor de ogen van het slachtoffer als een manier om het slachtoffer te manipuleren met traumatische gevolgen voor slachtoffer én dier.
We willen nogmaals onderstrepen, dat hulpverleners oog dienen te hebben voor dieren in zulke situaties.
Een kind dat uit huis wordt geplaatst wil zijn dier mee kunnen nemen.
Vrouwen die willen vluchten voor geweld, stellen dat vaak een jaar uit als blijkt dat zij hun dier niet mee kunnen nemen naar de opvang.
Want als je dat wat kwetsbaar is moet achterlaten en overlaten een de grillen van een mens dat het dier opzettelijk pijn zal doen, is dat hartverscheurend.
Wij stellen dan ook met klem voor dat de Twentse gemeenten een samenwerking zoeken met stichting Mendoo. Zij werken samen met steeds meer hulporganisaties en gemeenten waaronder Den Haag en Zwolle.
Dat doen zij vanuit de visie dat huisdieren worden erkend als volwaardig onderdeel van het gezin in hulpverleningstrajecten voor slachtoffers van huiselijk geweld.
Dat hulpverleners zoeken naar het beste hersteltraject voor zowel mens als dier, omdat deze oplossingen complementair zijn.
Dat zouden wij ook graag zien voor de menselijke en dierlijke slachtoffers van huiselijk geweld in Enschede en in alle Twentse gemeenten die meedoen in deze regiovisie.
Dus juist in gevallen van mishandeling en geweld dient er oog te zijn voor de aanwezige dieren. Ook dieren hebben hulp nodig om uit een geweldsituatie te komen.
Zij worden nog veel te vaak een stemloos slachtoffer en dat kunnen wij makkelijk veranderen want om de regiovisie slogan te gebruiken; ook de dieren zeggen: nou is het genoeg!
Toezegging wethouder
Femicide is een zorgelijke ontwikkeling waar we aandacht voor zullen en moeten hebben in de uitvoering.
Als Enschede als centrumgemeente zijn wij in gesprek met Mendoo, ook vanuit de vrouwenopvang en dat Mendoo zal worden ingezet voor de opvang van huisdieren.
Op de locatie van Kadera in Twente zijn huisdieren welkom.
Beide punten; Femicide als ook dierenmishandeling, zullen landen in de uitvoeringsvisie die gemaakt wordt op basis van deze regiovisie.
Wij staan voor:
Interessant voor jou
IJsbaan
Lees verderKennispark
Lees verder