Enschede gaat niet mee in verbod op vislood


Tubantia 17 december 2023

2 januari 2024

Enschede gaat niet mee in verbod op vislood

Weer is er de roep om vislood te verbieden. Voor de derde keer in een paar jaar tijd. Nu komt hij van de Partij voor de Dieren in Enschede en dertig andere gemeenten in Nederland.

Corine Engelbarts 17-12-23, 18:30

Het beeld is heel vreedzaam. Ze zitten stilletjes aan de waterkant, kijken naar hun dobber en genieten van de rust. Sportvissers doen geen mens kwaad. Dat klopt maar ten dele. Want de vissers zelf doen geen kwaad, wel hun gereedschap, zo blijkt uit onderzoek van onder meer de Wageningen Universiteit.

Zieke kinderen

Jaarlijks komt er in Nederland meer dan een half miljoen lood in het water. Lood dat vissers gebruiken voor het verzwaren en verankeren van hun dobber. Het gevolg? 60.000 zieke kinderen met schade aan hun zenuwstelsel, de bloedsomloop en ontwikkelstoornissen. Het gevolg van een loodvergiftiging.

Vissen zonder lood te verliezen, bestaat niet, zei sportvisser Jens Krüger vijf jaar geleden al in deze krant, toen de omvang van de vervuiling duidelijk werd. Toen was er geen steun voor een verbod op vislood. Gemeenteraadslid Judith Hofte van de Partij voor de Dieren in Enschede probeert het nu opnieuw. Zij vroeg er eerder deze week wethouder Marc Teutelink om. Een vraag die de partij stelt in dertig gemeenten in Nederland

Onder water

Teutelink ziet weinig mogelijkheden voor een verbod, maar ook niet de noodzaak. Niet omdat hij de vervuiling niet wil tegengaan, maar meer omdat de Europese Unie al werkt aan een verbod op het gebruik van vislood. Dat komt er naar verwachting in 2027. De waterschappen en de Nederlandse gemeenten, dus ook Enschede, wachten daar op. Hofte verzucht: „Waarom wil Enschede weer niet meedoen, maar afwachten?” Ze wijst naar Amersfoort, daar is wel een verbod ingevoerd.

Enschede kan in haar eentje zo’n verbod niet handhaven zolang je het gewoon in de winkel kunt kopen, meent Teutelink. „Hoe moet je dat controleren als de dobber onder water zit?” Bovendien zou het lood verstopt kunnen zijn onder een laagje beton of ander materiaal.”

Loodaccu’s

Voorzitter Johan van der Kolk van hengelsportvereniging VIOS in Enschede kent de feiten. De 7800 leden van de vereniging hebben het beste voor met de vissen, visstand, het viswater en de gezondheid. Van der Kolk had tot een jaar geleden een hengelsportzaak waar vissers tijdens een campagne vislood konden omwisselen voor een gewicht met een andere legering of van steen.

„Daarnaast hebben we controleurs die mensen er ook op aanspreken, ook de Polen en Russen die hier vissen.” En het helpt, meent Van der Kolk, het water in Enschede is relatief schoon. „We hebben het afgelopen jaar twee vijvers in Ribbelerbrink en Stokhorst uitgebaggerd en buiten loodaccu’s kwam er verder vrijwel geen lood naar boven.” Van der Kolk ziet het Europees verbod met vertrouwen tegemoet.

Gerelateerd nieuws

Bibi Dumon Tak

Donderdag 9 november kwam een sprankelende Bibi Dumon Tak naar de bibliotheek in Enschede om daar de fractie van de PvdD Ensc...

Lees verder

Bekijk de livestream van de Paddeninformatieavond, 2 februari jl.

De Partij voor de Dieren Enschede hield samen met Paddenwerkgroep Boekelo op 2 februari 2024 een paddeninformatieavond. Beki...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief