Partij voor de Dieren wil straat­lan­taarns uitdoen


om eiken­pro­ces­sierups te bestrijden

8 mei 2023

Partij voor de Dieren wil straatlantaarns uitdoen om eikenprocessierups te bestrijden - RTV Oost

De bestrijding van de eikenprocessierups kan beter en natuurvriendelijker, vindt de Partij voor de Dieren. De raadsfractie van deze partij in Enschede stelt voor om in september de straatverlichting 's avonds na elf uur uit te schakelen. Vlinders zoeken na de zomer eiken op om eitjes te leggen. En dat doen ze bij voorkeur in eiken die in het lichtschijnsel staan van straatlampen.

"We kunnen de vlinders weglokken van gevoelige plekken, zoals de wandel- en fietspaden, door hier de straatverlichting uit te doen, en de vlinders te lokken naar plekken waar ze minder overlast veroorzaken, door daar de verlichting bij de bomen juist aan te doen", legt Judith Hofte voor aan burgemeester en wethouders van Enschede.

Het raadslid van Partij voor de Dieren wijst het Enschedese college er op dat ze geen onzin verkoopt, omdat het project van straatverlichting in combinatie met de bestrijding van de eikenprocessierups al in Hengelo wordt uitgevoerd en ook bekend is bij de provincie Overijssel.

'Briljant in eenvoud'

"De eikenprocessierups zit veelvuldig op dezelfde plekken waar ze overlast veroorzaken. Enschede heeft een bestrijdingskaart op straatniveau met gebieden waar deze overlastplekken zich bevinden. Na de ontwikkeling van rups tot eikenprocessievlinder gaan die weer eitjes leggen. Zo’n 300 per vlinder. En dat doen ze 's nachts in de maand september. Daar zoeken ze een eik voor uit, maar het liefst een eik die wordt verlicht met kunstlicht. Dus is Hengelo bezig met een pilot die iets heel simpels doet: op de overlastplekken schakelen zij de straatverlichting uit. Want dan krijg je daar minder vlinders en dus ook minder eitjes en vervolgens minder rupsen die voor jeukoverlast zorgen. Het is briljant in al zijn eenvoud", legt Hofte in schriftelijke raadsvragen aan het college uit.

Gevoel van veiligheid

Partij voor de Dieren vraagt het Enschedese college dan ook om aan te haken bij de provincie Overijssel en Hengelo met de pilot met het uitschakelen van de straatlantaarns op plekken waar de eikenprocessievlinder eitjes legt. "Met dynamische verlichting kan er tegenwoordig erg veel, zonder het gevoel van veiligheid van de bewoners op die plekken weg te nemen. Bijvoorbeeld door de lampen alleen uit te doen tussen elf uur 's avonds tot zes uur 's morgens. "De hekel aan de jeukrups is vele malen groter dan 'nachts te moeten slapen zonder straatverlichting."

Inspuiten bomen

Gemeente Enschede is momenteel al enkele weken bezig met de bestrijding van de eikenprocessierups via het inspuiten van bomen met aaltjes en bacteriën. Dit gebeurt om diverse redenen 's nachts, omdat het bestrijdingsmiddel dan beter werkt. Elke boom krijgt deze periode twee behandelingen: één met aaltjes en één met bacteriën. Enschede is daar verwachting nog twee weken lang mee bezig.

Meldingen nemen af

De methode van inspuiten met aaltjes en bacteriën geeft wat nachtelijke geluidsoverlast, maar het werkt wel. Vorig jaar zomer kreeg Enschede nog maar 20 meldingen van overlast door de jeukrups. De jaren ervoor waren dat er veel meer.Dus het aantal meldingen neemt af.

Lees ook het artikel over bovenstaande in Tubantia.

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Maai Mei Niet

Leden van de werkgroep van de partij voor de Dieren Enschede waren duidelijk aanwezig in het centrum van Enschede om juist oo...

Lees verder

7 Juli

De werkgroep Enschede heeft het politieke jaar afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in het Volkspark. We hebben elkaar ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief