Jaarlijkse paddentrek
Indiendatum: 3 apr. 2023
Het is weer zover: de jaarlijkse paddentrek.
Eens per jaar, vanaf eind februari tot begin april en als het warm genoeg is, worden kikkers, padden en salamanders wakker met een onweerstaanbare drang om terug te keren naar hun geboortewater, daar waar ze als kikkervisje hebben geleefd en uit het water zijn gekropen. En nu kunnen zij niet anders dan op weg gaan, in de schemer en het donker leggen zij vrolijk hippend grote afstanden af naar het water waar ze vandaan komen. Ze hebben geen routeplanner nodig, ze weten instinctief de weg.
Daarbij ondervinden ze de nodige obstakels. Je kunt van een salamander of kikker niet verwachten dat deze netjes bij een zebrapad oversteekt, overstekende amfibieën denken dat de weg gewoon van hen is en steken uiteraard willekeurig over.
En dan gebeurt het. Veel te veel en veel te vaak, dodelijke slachtoffers die hopelijk door één wiel gelijk dood zijn gegaan. Want je moet er niet aan denken dat ze daar uren liggen te wachten tot ze sterven … maar dat gebeurt dus wel; dierenleed op en naast de openbare wegen in Enschede. Voorbeelden waar dit de afgelopen weken veelvuldig het geval was, zijn de Keppelerdijk ter hoogte van de ecozone en de Grote Boermarkeweg.
En de stoffelijke overschotten kun je dan elke dag waarnemen als je erlangs komt, zoals de Heer Tillema op dagelijkse basis mocht ervaren en dat is dus niet nodig, we kunnen dit dierenleed een duidelijk halt toe roepen.
Om dat te bewerkstelligen hebben D66 en PvdD de volgende vragen voor het college:
1. We hebben een stadsecoloog en coördinatoren van werkgroepen die padden, kikkers en salamanders helpen oversteken en die veel kennis hebben over deze bijzondere dieren en wáár ze oversteken. Zij kennen de wateren waar deze dieren naar toe willen. Kunnen we die kennis samenvatten in een kaart? Zodat we een inzichtelijke paddentrek kaart van Enschede hebben? Want dan zouden de coördinatoren van de paddenoverzet groepen aan kunnen geven bij een stadecoloog bijvoorbeeld, wanneer de trek begint en dan kan de gemeente dat vervolgens kenbaar maakt op de website, sociale media en de huis-aan-huis. Op die manier weten onze inwoners dat deze dieren op pad gaan en kunnen zij er al meer rekening mee houden. Ook belangstellenden kunnen zich dan makkelijker melden om te komen helpen, want vele handen en emmers maken de overlevingskansen van padden vele malen groter.
We weten dat onze wethouder Niels van den Berg morgenavond gaat helpen, waarvoor namens de kikkers, padden en salamanders alvast hartelijk dank! Want het is gewoon belangrijk dat een wethouder dierenwelzijn fysiek aanwezig is en daarmee het signaal afgeeft dat padden en kikkers belangrijk en beschermwaardig zijn.
2. Het kan ook bijzonder handig zijn dat paddenoverzetters hun aantallen in kunnen vullen in een poll op een website. Op die manier creëren we een actuele paddentrek kaart, weten we snel waar de knelpunten zitten en kunnen we daar beschermende maatregelen treffen. Want laten we wel wezen: de paddenoverzet groepen zijn er in Hengelo, Haaksbergen en Boekelo. U voelt nu al waar het ontbreekt niet? Een jaarlijks geactualiseerde paddentrek kaart met een jaarlijkse ontmoeting van de stadsecoloog met de coördinatoren (en hopelijk de wethouder) ergens in januari zou een enorme boost geven in de samenwerking en het inzichtelijk maken waar maatregelen nodig kunnen zijn voor een veilige oversteek. Voelt het college er iets voor om dat te realiseren?
3. Is het college het met ons eens het niet heel geweldig gaat met de padden, kikkers en salamanders? Zowel landelijk als in onze gemeente zijn er veel mensen in de veronderstelling dat er vast wel genoeg kikkers en padden zijn en dat een paar meer of minder niet uit maakt.
Maar het maakt een wereld van verschil! Helemaal voor de betrokken salamanders padden en kikkers gaat het om leven en dood! Wij denken, samen met D66, dat met een klein beetje inzet en hulp, even vaart minderen, even goed opletten waar je loopt, fietst of rijdt, helemaal als er “paddentrek” op het wegdek staat geschreven, een simpele afbakening of onderdoorgang voor de padden waar het druk is, het in Enschede al veel beter kan gaan met de kikkers, salamanders en de padden.
Kortom: zullen wij als gemeente deze kleine inspanning verlenen om onze koude kikkervrienden te helpen?
Interessant voor jou
Vogelgriep
Lees verderPilot straatverlichting rondom eikenbomen
Lees verder