Vogel­griep


in Enschede

Indiendatum: 27 mrt. 2023

Vragen actualiteitenraad 27 Maart: Vogelgriep in Enschede.

Twee berichten die op het eerste gezicht niet veel met elkaar te maken hebben, of toch wel?

Help, de dierenambulance in Twente is in nood: ritten met nog maar één vrijwilliger | Hengelo | tubantia.nl

Ganzen in Enschedees park sterven aan vogelgriep: ‘Het is zo’n triest gezicht, je ziet ze rondjes zwemmen alsof ze de weg kwijt zijn’ | Enschede e.o. | tubantia.nl

Onder de vogels, ook die in Enschede, heerst vogelgriep. En deze griep maakt helaas veel slachtoffers onder onze gevederde vrienden.

Zoals waarschijnlijk nu ook met de vogelgriep verdenking in ons mooie Woolderikspark waar zich tevens een kinderboerderij bevindt.

Dat betekent concreet dat de Dierenambulance haar kosten hard ziet stijgen, want het is aan hun de taak om zieke nog levende dieren op te halen en ze bij een dierenarts te laten euthanaseren, dode dieren te rapen en ervoor te zorgen dat onze inwoners snappen wat vogelgriep nu eigenlijk is.

Niet elke vrijwilliger wil dat werk doen. Ook niet met beschermingsmaatregelen zoals handschoenen en mondkapjes Ook omdat men heel goed weet dat men een risico loopt in de omgang met zieke vogels en hoewel dat risico nu nog klein wordt geacht, het is niet nul. Dus stijgende kosten, minder vrijwilligers en een akelige klus waar het einde helaas nog lang niet van in zicht is.

Want we laten het zowel landelijk als op gemeentelijk niveau liggen. Terwijl we weten dat de komende maand de overwinterde vogels deze kant op komen vliegen. Ook onder deze wilde vogels is de vogelgriep een ware pandemie geworden.

Vogelgriep is namelijk besmettelijk en hoe besmettelijk precies weten we niet, maar andere dieren dan vogels zoals zoogdieren zijn al besmet geraakt met de vogelgriep en er al dan niet aan overleden.

Ook zijn er een aantal nu nog zeldzame gevallen bekend dat een mens besmet raakte met vogelgriep.

Omdat wij ons denk ik toch allemaal zorgen maken om dit griepvirus en de gevolgen ervan stelt de PvdD de volgende vragen:

1. is het college bereid om medewerkers van de gemeente Enschede die werken met levende en dode dieren met vogelgriep, zoals de mensen bij de dierenambulance, rendac, enz. een vaccinatie aan te bieden voor de griepprik?

Nu komen gezonde medewerkers daar namelijk niet voor in aanmerking. Terwijl we toch weten dat een griepvaccin een beschermende werking tegen de vogelgriep kan hebben.

Hopelijk deelt het college onze zorgen dat het griepvirus zich makkelijk verder kan verspreiden in onze gemeente; al was maar als veren van dode vogels loslaten en wegwaaien door de wind of door onwetende inwoners een zieke vogel mee naar huis nemen. Want het ziet er afschuwelijk uit; de symptomen van vogelgriep. Dus de impuls om zo’n vogel te willen helpen is begrijpelijkerwijs groot.

2. Omdat de gemeente toch ook een zorgplicht heeft voor het welzijn van onze inwoners, ál onze inwoners, vragen wij ons af of zij daarom bereid is om over te gaan op duidelijke communicatie over de symptomen, de risico’s en de maatregelen om verspreiding van de ziekte te voorkomen?

Dat kan via de gemeentelijke website, sociale media en lokale kranten. Maar ook bijvoorbeeld met duidelijk leesbare borden te plaatsen bij plekken waar veel vogels en huisdieren en mensen samen komen, zoals vijvers. Borden die niet pas worden geplaatst als men vogelgriep vermoed maar als preventiemaatregel. Ook het communiceren van een telefoonnummer dat men kan bellen zodra men een zieke vogel aantreft is wat ons betreft gewoon heel hard nodig.

3. Is het college het met ons eens dat wij de mensen van de dierenambulance die kampen met een gebrek aan vrijwilligers en toch veel werk door de vogelgriep erbij hebben gekregen op alle mogelijke manieren moeten ondersteunen?

Zo ja, Is het collega ook bereid om dat zo snel mogelijk te doen?

Want het willen voorkomen van verdere verspreiding van een dodelijk vogelgriep virus door een groep vrijwilligers, die verdienen wat de partij voor de Dieren betreft álle medewerking en ondersteuning.

Te denken valt aan bijvoorbeeld een breed opgezette campagne voor het werven van vrijwilligers, want alleen een ambulance moeten rijden zoals nu standaard het geval is, dat is eigenlijk onverantwoord. Zowel voor die vrijwilliger als voor al die dieren die hulp nodig hebben. Ook een ontzegging, zodat zij hun oplopende kosten bij kunnen declareren bij de gemeente is hopelijk al geregeld en zo niet, dan zou dat zo snel mogelijk moeten gebeuren!

Wellicht ziet het college zelf nog opties om deze werkdruk voor deze vrijwilligers te verlichten. Want zij kunnen dit gewoon niet alleen op deze manier bolwerken en aan ons de taak om ervoor te zorgen dat zij zich niet in de steek gelaten voelen maar juist worden ondersteund. Want zij zetten zich niet alleen in voor het dierenwelzijn, in het geval van de vogelgriep zetten zij zich tevens in voor de volksgezondheid van onze menselijke inwoners.