Oud & Nieuw


in Enschede

Indiendatum: 9 jan. 2023

Nieuwjaarsgebruiken elders zijn vergeleken met Nederland bijna idyllisch te noemen. In Spanje eet men tegelijk met het slaan van de kerkklokken twaalf druiven (doce uvas) die geluk moeten brengen. In Schotland wacht men na de jaarwisseling op de gelukbrengende First Foot, de eerste man of vrouw die het huis betreedt. In zowel Schotland als Engeland zingen menselijke ketens Auld lang syne (Wij houden van Oranje in de versie van André Hazes). In Denemarken gooien buren voor elkaars deuren borden stuk. In Italië dragen veel vrouwen rode lingerie en komen liefhebbers op het St. Marcoplein in Venetië bijeen voor een kussessie. In Hongarije is het na twaalven eveneens vrij kussen. In Griekenland hangt men uien aan de deur. In Brazilië strooien honderdduizenden feestgangers bloemblaadjes in zee.

Vuurwerkspektakel in andere landen wordt meestal verzorgd door de overheid. Nogal wat landen kennen niet eens consumentenvuurwerk met nieuwjaar, omdat de vraag ernaar ontbreekt of omdat de autoriteiten de verkoop ervan in een vroeg stadium hebben verboden.

(https://www.jefdejager.nl/oude...)

Hoe mooi zou het zijn als Oud & Nieuw voor iedereen een feest kan zijn?
Met daarbij de winst van: Geen bergen vuurwerk-zwerfafval.
Geen fijnstofpiek tijdens de jaarwisseling.
Geen dagenlange stress door de harde knallen voor mens en dier.
Geen slachtoffers in ons MST en geen brandweer en politie die continu uit moet rukken.
Geen miljoenen euro’s aan schade.
De jaarwisseling hoort een feestelijke gelegenheid te zijn voor iedereen.

Nu is deze viering voor een flinke groep mensen en dieren een stressvolle en angstige periode die meerdere dagen tot weken voortduurt, zeker omdat de knallen steeds harder en meer geworden zijn. Dit is zeker niet sociaal en ook niet inclusief.

1. Welke nieuwjaarswens wil het college geven aan de mensen en dieren die veel stress en angst ondervinden door het harde vuurwerk?

De afgelopen jaren heeft de samenleving veel extra beroep moet doen op onze zorgmedewerkers en onze politie. En gelukkig gaat dit nog goed, maar deze beroepsgroepen blijven overbelast. En naast mensen wordt er ook flink roofbouw gepleegd op onze natuur. De afgelopen jaren is onontkoombaar duidelijk geworden dat er een klimaat- en ecologische crisis gaande is. We moeten alles op alles zetten om uitstoot, vervuiling en roofbouw tegen te gaan, om te leven binnen de ecologische grenzen van onze aarde anders blijft deze niet leefbaar. Maar grote vervuiling mag nog steeds doodleuk plaatsvinden tijdens Oud & Nieuw. Wij vinden dit zeer dom, kortzichtig, slecht leiderschap en getuigen van slechte kennis van zaken.

2. Hoe kijkt het college naar de overbelasting van onze natuur en deze groepen mensen, die ook nog eens als bedankje voor hun harde werk tijdens Oud & Nieuw te maken hebben met extra geweld?

Verandering roept vaak weerstand, vooral als de verandering niet meteen een leuke lijkt, of als deze verandering iets wegneemt dat graag gedaan werd, of het iets is dat al een lange tijd een traditie is waaraan mensen waarde hechten. Maar wat mooi kan het zijn als deze verandering gepaard zou gaan met een nieuwe waardevolle traditie, als we ervoor kunnen zorgen dat het nieuwe jaar beginnen voor iedereen meer een feest kan zijn, als we niet alleen maar dingen “afpakken” maar ook terug geven.

3. Vindt het college het een goed idee te onderzoeken welke mooie alternatieven er passen in Enschede (of in NL), die beter zijn dan zoveel schadelijk vuurwerk afsteken?

‘Geen voortrekkersrol Enschede bij vuurwerkverbod’ - 1Twente

Interessant voor jou

Vragen over gratis GFT compost

Lees verder

Plan opvang asielzoekers in Enschede weer vooruitgeschoven:

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer