Begroting


6 november 2023


Voorzitter,

Het zal niemand verbazen dat de partij voor de dieren naar de begroting kijkt door een diervriendelijke bril en wat zie je dan? Allereerst; helaas veel gewonde en dode vogels. Gelukkig wordt de dierenambulance daar nu komend jaar financieel ondersteunt want niemand wordt blij van vogels die slachtoffer worden van de vogelgriep.
Een vogelgriep die al langere tijd wereldwijd rondwaart en niet meer weg lijkt te gaan, mede omdat wij toestaan dat we ook in Enschede ruim 80.000 kippen bij elkaar proppen binnen 1 bedrijf het zogenoemde plofkipproppen.
Je kunt een dodelijk griepvirus geen groter plezier doen dan dat.

Honden komen er ook in voor, want daar moet je in Enschede nog steeds belasting over betalen. We vragen ons af hoelang Enschede het vol durft te houden om deze achterhaalde belasting te innen maar we denken; heel erg lang, Ook ná het vanavond ingediende amendement.
Dus onze gok is dat we de allerlaatste gemeente in Twente zullen zijn die het af zal schaffen.

Alle dieren en bomen en planten samen noemen we ons groen en de biodiversiteit. Vrij nietszeggende termen wat de partij voor de dieren betreft.
Die biodiversiteit die willen we verhogen, want dat is een maatschappelijke opgave, maar wat zégt dat nou eigenlijk?
De gemiddelde inwoner zegt dat helemaal niets.
Maar dat de boom voor de deur afsterft door de aanhoudende droogte en de kelder onderloopt als er een stortbui is geweest of dat het in huis niet meer uit te houden is tijdens een hittegolf en je je tuin niet meer kunt sproeien omdat er een watergebrek dreigt en dat je geen geld hebt om de kachel aan te zetten in je doorwaaiwoning en terugdeinst voor de torenhoge dierenartskosten als je dier iets mankeert, dát doet iets met mensen.
Omdat wij het hier vaak hebben over armoede en het armoedebeleid maar dat daarin de gezelschapsdieren in Enschede worden vergeten heeft de PvdD met de SP de motie: “dierenartskosten vergoeden voor minima” ingediend.

Wil Enschede nu en in de nabije toekomst bestendig zijn voor de veranderingen waar we al middenin zitten?
Want wie heeft nu niet gemerkt dat ook het weer in Enschede veranderd en dus ook overlast geeft.
Daarbij hebben wij dan wel de vraag waar ons eigen Enschede hitteplan blijft? Wij installeren enkel airco’s in de raadszaal en laten verder de mussen gewoon dood van het dak vallen als het warm is.

Wij zien weinig over de veiligheidsrisico’s van klimaatverandering, want we doen wel een goede poging om mee te veranderen met het klimaat, zoals met de onze wadi’s en de groenblauw structuren, maar het vergt meer dan alleen fysieke maatregelen, we zien ook in deze begroting geen doordenken in de financiële consequenties.
Enschede heeft kennelijk nog geen concreet idee hoe hard hitte ons financieel kan raken.
Laat staan dat we een crisisplan hebben voor de kwetsbaarste mensen als het eenmaal heel heet is.
U kent de uitdrukking: hoe armer, hoe warmer?
Dat geldt ook voor al onze inwoners, we hebben de mond vol van het isoleren van huizen, maar we vergeten dan om tegelijkertijd de hoognodige verkoelingsmaatregelen mee te nemen.
Want na de afgelopen zomer, de zomer van 2023 die de boeken in is gegaan als de zomer van de weerextremen is dat zeker wel nodig.

Mussen vallen niet voor de lol van het dak als het heet is, dieren zoeken net zo goed verkoeling en droogte, aanhoudende droogte is funest voor de natuurlijke airco’s; de bomen
Enschede groen en duurzaam maar dan wordt ook aantrekkelijk erbij gezet in de taartpunt in de infographic en dat maakt het er niet helderder op en daarom een motie samen met VOLT om deze taartpunttitel aan te passen.

Alsook de motie: waar is de duurzaamheidparagraaf? Die zou ook bij de begroting zitten, maar daar is ie niet te vinden.

Tot slot voorzitter;
We weten allemaal dat het weer veranderd, dat leefomgevingen worden aangetast, dier en plant soorten afnemen en uitsterven en dat ook zijn weerslag heeft op het menselijk welzijn. Maar anders dan de natuur en de dieren kunnen wij, mensen er iets aan doen. Laten we daar dan ook steviger op in zetten. Want het gaat de laatste veel over bestaanszekerheid, maar we zijn er kennelijk nog steeds niet van doordrongen dat we zonder onze natuur, zonder schone lucht, schoon water, schone grond, wij mensen geen voortbestaanszekerheid hebben.