Brief naar sponsoren van de Military Boekelo


15 augustus 2023

Beste Sponsor van de Military Boekelo.

Langs deze weg willen wij U vriendelijk doch dringend verzoeken om de sponsoring van de Military Boekelo te stoppen.
De Partij voor de Dieren Enschede is van mening dat dit intensieve topsportevenement voor mens en dier niet zo sportief is voor de gebruikte paarden.
Het blijven financieren van dierenleed lijkt ons niet iets wat Uw bedrijf zou moeten blijven doen.

U weet uiteraard dat elk jaar bij dit sportevenement zowel paarden alsook mensen gewond raken. Met name bij het onderdeel crosscountry.
Hierbij zoeken ruiters de grenzen op van de fysieke mogelijkheden van hun paard door het met hoge snelheid over de vaste hindernissen te laten springen. Hierbij worden voor het paard vervelende dwangmiddelen gebruikt.
Als sponsor kent U vast het terrein van de military, dat goed laat zien dat het een uitdaging is waar paarden makkelijk een blessure op kunnen lopen.
En U weet: topsport is hard. Dus als een paard geblesseerd raakt, betaalt het vaak de hoogste prijs: die met zijn leven. Het arme dier wordt dan meestal geëuthanaseerd. U weet vast ook dat op de maandag ná de military sportieve mensen het parcours zelf lopen en springen en door de modder en kuilen en heuvels zich rustig een weg banen over het parcours. Zij worden niet aangespoord met harde prikken in hun buik van de sporen of met een bit in hun mond dat met een fikse ruk en soms tot bloedens toe, aangeeft welke kant men op moet rennen. Laat staan dat de mensen een fikse pets op de billen krijgen met een zweep ter aanmoediging. Want laten we eerlijk zijn: dan is het voor mensen natuurlijk niet leuk meer.
Wie kan dan beweren dat het voor de paarden wél leuk zou zijn?

Want dit is wel de methode hoe paarden worden getraind, zodat zij leren “luisteren” om te doen wat de ruiter van hen eist.
Terwijl we allemaal weten dat paarden angst, stress en pijn kunnen ervaren.
En wie goed kijkt, kan die signalen ook overduidelijk zien bij de paarden die voor deze “sport” worden ingezet.
Maar de meeste mensen weten dat niet, of kijken toch liever de andere kant op, ondanks een bloedregel, ja U leest het goed, een bloedregel!
Deze betekend dat een paard gediskwalificeerd kan worden als het bloed bij de mond ná de wedstrijd. U en ik begrijpen allebei, dat een paard al pijn heeft vóórdat het gaat bloeden bij de mond. Je zou zelfs kunnen zeggen dat paarden letterlijk de mond wordt gesnoerd.
Want als het paard de keuze zou hebben en het écht leuk zou vinden, zoals vaak door ruiters wordt beweerd, dan waren dwangmiddelen zoals een bit toch helemaal niet nodig?

Een bit in je mond doet gewoon hartstikke zeer. Helemaal als je tong knel komt te zitten onder het bit en je neusriem te strak zit.
Dat weten we doordat paarden dan overmatig gaan kwijlen, slikken en schudden met het hoofd en proberen van het bit af te komen door de mond te openen. Tevergeefs. Want de mens die op de rug van het paard is gaan zitten, wil de controle over het dier. Want anders gaat het paard echt niet zo snel mogelijk over hindernissen springen. Dat dat wel gebeurt geeft duidelijk aan dat een paard dus moet worden gedwongen.
Hoe “leuk” is deze sport dan nog?

De Partij voor de Dieren is van mening dat een paard geen sportattribuut is en niet langer als zodanig gebruikt zou mogen worden.
Wij hopen dat U en uw bedrijf deze mening delen en hopelijk uw sponsering van dit dieronvriendelijke sportevenement wil intrekken.

Met Paardvriendelijke Groet!

Gemeenteraadslid PvdD Judith Hofte

Namens de werkgroep Partij voor de Dieren Enschede.
enschede@partijvoordedieren.nl

P.S. Bij deze nog de link naar een filmpje van “De Avondshow” over paardensport, dat de veranderde tijdsgeest mooi weergeeft:

Kap met paardensport | De Avondshow met Arjen Lubach (S1) - YouTube

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

7 Juli

De werkgroep Enschede heeft het politieke jaar afgesloten met een feestelijke bijeenkomst in het Volkspark. We hebben elkaar ...

Lees verder

Politieke partij roept sponsors Military Boekelo op te stoppen met financiering: ‘Dit zou u niet moeten doen’

Politieke partij roept sponsors Military Boekelo op te stoppen met financiering: ‘Dit zou u niet moeten doen’ ‘We willen u d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief