Politieke partij roept sponsors Military Boekelo op te stoppen met finan­ciering: ‘Dit zou u niet moeten doen’


Artikel in Tubantia

17 augustus 2023

Politieke partij roept sponsors Military Boekelo op te stoppen met financiering: ‘Dit zou u niet moeten doen’

‘We willen u dringend verzoeken te stoppen met financieren van dierenleed.’ Die scherpe boodschap stuurde Partij voor de Dieren Enschede naar alle sponsoren van Military Boekelo. Tweehonderd in totaal. Bedrijven zijn verbaasd. Hoe ver mag een politieke partij gaan?
Julia Bokdam

‘Beste sponsor’, begint de brief die dinsdagmiddag door Partij voor de Dieren Enschede aan tweehonderd sponsors van het jaarlijkse paardensportevenement is gestuurd. De boodschap is helder: ‘Het financieren van dierenleed lijkt ons niet iets wat uw bedrijf zou moeten blijven doen.’ De politieke partij verzoekt de bedrijven en organisaties ‘vriendelijk doch dringend’ ermee te stoppen.

,,Een paard is geen sportattribuut en zo zou het niet langer gebruikt mogen worden”, zegt raadslid Judith Hofte. Vorig jaar hield de Partij voor de Dieren een flyeractie om het jaarlijkse evenement tegen te houden. Nu gaat de fractie een stap verder met een scherpe mail aan tal van organisaties. ‘We vragen opnieuw de afweging te maken of het sponsoren van dierenleed nog wel past bij het bedrijf.’

Dwangmiddelen?

Een streep door het evenement, dat is het uiteindelijke doel. ‘Ik heb liever dat de Military omvalt, dan al die paarden.’ Hofte doelt daarmee op de valpartijen - soms met dodelijke afloop -tijdens een race. De Partij voor de Dieren stelt dat er dwangmiddelen worden gebruikt om dieren te laten springen, volgens bestuurslid van de Military Boekelo en dierenarts Jan Greve, is dat niet het geval. ,,Heb je wel eens geprobeerd een paard iets te laten doen wat hij niet wil? Dat lukt je niet. Het dier weegt zo’n 600 kilo.”


Zorg voor het dier

Een van de sponsors die de oproep ontving is Tom Rosink van Hofman Animial Care, een groothandel in dierproducten. ,,Wij zijn absoluut tegen mishandeling van paarden. We zouden geen producten leveren als het doel is om dieren pijn te doen”, begint Rosink. ,,Ja, het is intensief voor een paard en er wordt het uiterste uit het dier gehaald, maar wel met zorg voor het dier. Dat is voor ons essentieel.”


Met stokpaarden springen

De leverancier ziet geen reden om met de sponsoring te stoppen. In plaats van een streep door het hele evenement, pleit de Partij voor de Dieren, ook voor een variant zonder paarden. Rosink schiet in de lach. ,,Zonder paarden? Hoe ziet men dat dan voor zich? Met stokpaardjes springen?”

‘Kom langs’

Dierenwelzijn, het is een thema dat in de aanloop naar het evenement al jaren ter discussie staat. ,,Dit is niet de eerste keer”, zegt Robert Zandstra, voorzitter van Military Boekelo. ,,Ik ben niet verbaasd over deze actie. Het is mij bekend dat deze politieke partij een ander standpunt heeft en dat mogen ze verkondigen. Ik kan daar niks over zeggen.” Wel zou hij liever zien dat de discussie op een andere manier gevoerd wordt. ,,Het heeft geen zin om op deze manier te communiceren. Ik zou tegen de partij willen zeggen: kom langs, dan kun je zelf zien hoe we het doen.”


Niet chique

Een politieke partij die commerciële partijen - tweehonderd in totaal - expliciet vraagt een evenement niet meer te financieren, voelt opmerkelijk. Maar mag het? Is het eigenlijk wel hun rol?

Over die laatste vraag is Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden, duidelijk. ,,Ja, juridisch mag het. Een politieke partij is een vereniging en heeft dus vrijheid van meningsuiting.” Dat een partij een sector of bedrijf rechtstreeks aanspreekt, gebeurt volgens hem vaker. ,,Daar zijn meerdere voorbeelden van. Bijvoorbeeld in de auto- of tabaksindustrie.”

In de actuele Enschedese kwestie spreekt de partij rechtstreeks sponsoren aan. Met een duidelijk doel: een streep krijgen door het in hun ogen dieronvriendelijke evenement. Het mag en is niet uniek, maar Voermans plaatst wel een duidelijke kanttekening. ,,De vraag is of het chique is het op deze manier te doen. En of het gesprek niet in de gemeenteraad gevoerd moeten worden. Ik kan mij voorstellen dat mensen daar vragen bij hebben.”

Tijdens de meest recente editie werden een hindernis uit de wedstrijd gehaald vanwege vier ongevallen. © Cees Elzenga

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Brief naar sponsoren van de Military Boekelo

Beste Sponsor van de Military Boekelo. Langs deze weg willen wij U vriendelijk doch dringend verzoeken om de sponsoring van ...

Lees verder

Geldkraan military dicht? Het paard zwijgt

Moet geldkraan military dicht? Konden we het paard maar vragen wat het vindtToegegeven: gogme als het gaat om gevoel voor tim...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief