Gemeen­te­raads­ver­ga­de­ringen


Verslagen in beeld en tekst

23 mei 2022

Actualiteitenraad 23 Mei 2022

Inleiding:

Afgelopen week stond er een dringende oproep op RTV Oost van de stichting Paard zoekt Baas. Paard zoekt Baas is een initiatief van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren uit Enschede.
De 30 paarden die momenteel door hen worden opgevangen en liefdevol worden verzorgd dreigen binnenkort dak en thuisloos te worden.Vrij vlot daarna kwam het bericht dat er nieuwe opvang is gevonden voor deze edele dieren. Alleen was dat bericht wat voorbarig. De dreiging dat deze paarden binnenkort geen thuis meer hebben is helaas nog steeds aanwezig.

Website Paard zoekt baas | Help de dieren!

Vragen:

1 Bent U bekend met de oproep en de stichting Paard zoekt Baas uit Enschede, die verwaarloosde en in beslag genomen paarden opvangt, verzorgt en een nieuw thuis biedt en dat zij binnen nu en twee maanden een nieuwe opvangplek voor deze edele dieren nodig heeft?

2 Paard zoekt Baas bestaat als stichting 5 jaar en is een initiatief van paardenredder Henk ten Napel, een begrip in Enschede als het gaat om paardenwelzijn.
Een grote groep vrijwilligers staat dan ook dag en nacht klaar voor deze paarden die hun hulp en zorg hard nodig hebben. Kan de gemeente Enschede een handreiking doen en toezeggen samen met Stichting Paard zoekt Baas te kijken naar mogelijkheden voor opvang binnen onze gemeente?
Een weiland met inloopstallen is al genoeg.

3 Stichting Paart zoekt Baas heeft een bijzonder vergevorderd plan voor een equietat. Een wat? Een equitat.
Hun plan past naadloos in het groen ambitieplan dat Enschede heeft opgesteld waarmee deze paarden opvang een schitterende groene parel zou kunnen worden.

Is de gemeente bereid om gezamenlijk met de stichting te kijken naar de haalbaarheid en betaalbaarheid van dit plan?

Judith Hofte
Partij voor de Dieren Enschede

Bijdrage: Beleidsregels kwijtschelding Participatiewet schulden gemeente Enschede 2022

16 mei 2022

Voorzitter

Bij de Partij voor de Dieren zijn wij ruimhartig ingesteld.Niet alleen voor álle dieren, maar ook voor mensen die op welke manier dan ook in de knel zijn gekomen. Over zulke mensen gaat het hier.Het is niet meer dan wenselijk om mensen die te goeder trouw jarenlang of zelfs een decennium lang, hun best hebben gedaan om naar vermogen hun schulden af te lossen nu het restant ervan kwijt te schelden.

Voor de meest mensen die vallen onder de Participatiewet is deze ook hun vangnet. Daar waar er iets misgaat is dat vaak niet met opzet.Soms weet de inwoner helemaal niet dat hij/zij fout zit. Maar volgens de eigen, behoorlijk hardvochtige definitie die de Participatiewet hanteert, ben je dan toch ineens een fraudeur. Dat is nogal een stempel die je dan opgedrukt krijgt: deze vorm van fraude ís lang niet altijd fraude en toch kunnen mensen daar de dupe van worden en in een neerwaartse spiraal belanden, met vaak nóg meer schulden als gevolg.

Dan heb je het over een doorgeschoten managementlogica waarin de persoon, de mens, de inwoner uit beeld is verdwenen. Iets waarvan de laatste tijd meer schrijnende voorbeelden van hebben gezien. Laten wij de inwoners weer centraal stellen en helpen hun leven letterlijk lichter te maken. En als we ook inzetten om het na traject van de schuldhulpverlening te verbeteren dan kunnen we ook helpen voorkomen dat mensen opnieuw in de schulden belanden.

Laten we ons er niet toe verleiden de focus te leggen op de eventuele rotte appels in de mand, want daarmee maak je al het gave fruit te schand.

Tot zover.

Judith Hofte






Enschede, 19 Maart 2022

Duidingsdebat.

Voorzitter,

We leven momenteel in onzekere tijden.
De afschuwelijke oorlog in Oekraïne, de naweeën van de Coronapandemie, de economische situatie en de nu al merkbare gevolgen van de natuur- en klimaatcrisis. De komende 4 jaar zullen we gaan zien en ondervinden wat erop ons af gaat komen. De inwoners van Enschede hebben nu gekozen, en we feliciteren alle partijen en alle gekozen raadsleden dat ze de komende 4 jaar samen met ons deze prachtige gemeente mogen besturen.

De Partij voor de Dieren feliciteert in het bijzonder de nieuwe partijen Volt en Forum voor Democratie en uiteraard Burger Belangen Enschede met hun behaalde winst.
Wij zijn blij met hun initiatief voor deze eerste duidingsbijeenkomst naar aanleiding van de verkiezingsuitslag en zijn van mening dat zij het voortouw moeten nemen voor een coalitie.
Waarbij de genoemde optie voor een raadsbreed bestuursakkoord wellicht eerst kan worden verkend voordat men overgaat op een klassieke meerderheidscoalitie.
Gezien de grote inhoudelijke verschillen tussen de partijen en om ruimte te houden voor de inbreng van de kleinere partijen, zal onze voorkeur uitgaan naar een groen progressief coalitieakkoord op hoofdlijnen, met nog genoeg ruimte voor wisselende meerderheden op de thema’s waar verschillen tussen de partijen zijn. Dat is ons inziens ook goed voor het dualisme in de raad.

Wisselende meerderheden levert beter debat, betere samenwerking en vaak ook betere besluitvorming.
Wellicht dat op deze manier, naast andere manieren, ook de inwoners van Enschede die niet zijn komen stemmen, zich beter vertegenwoordigd kunnen gaan voelen.
Want dat is wel een opdracht aan ons allen dat wij al het mogelijke doen om ervoor te zorgen dat bij de volgende verkiezingen niet nog meer kiezers thuis blijven.

Wat betreft de Partij voor de Dieren heeft de aanpak van de natuur- en klimaatcrisis absoluut de grootste prioriteit en is dat de meest belangrijke opgave.
Er is echt een radicale koerswijziging nodig willen wij ons mooie Enschede leefbaar houden voor alle inwoners, nu en in de toekomst.
Dat betekent meer aandacht en geld naar het verder vergroenen, vergroenen en nog eens vergroenen van onze gemeente door het versterken van onze natuur en biodiversiteit.
Wij denken en helpen graag mee om onze gemeente groener, duurzamer en biodiverser te maken, zowel qua natuur als samenleving.

Het mag geen verassing zijn en het zit ook in onze naam: wij zouden graag zien, gezien de verkiezingsuitslag en het behalen van een zetel door de PvdD, dat er nu op zijn minst echt serieus gesproken gaat worden over een nota dierenwelzijn. Dierenwelzijn kan niet los worden gezien van mensenwelzijn.
De Partij voor de Dieren vindt dat het tijd wordt voor één centraal, proactief dierenwelzijnsbeleid.
Dat niet alleen gericht is op het tegengaan van dierenleed, maar ook proactief beleid om dierenwelzijn te bevorderen.


Ook dieren zijn inwoners van Enschede en hebben het recht om te leven naar hun aard. Maar zij kunnen niet zelf opkomen voor hun belangen. De Partij voor de Dieren wil dat Enschede zo kan worden ingericht dat er plaats is voor dieren, of ze nu in het wild leven, of bij mensen thuis. Zoals Mahatma Gandhi zei: “De mate van beschaving van een samenleving valt af te meten aan de wijze waarop ze omgaat met dieren”. Een beschaafde gemeente kan niet zonder deugdelijk dierenwelzijnsbeleid.


Dankuwel.

Judith Hofte
Partij voor de Dieren.


Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Maai Mei Niet actie

Tijdens onze Maai Mei Niet actie leverden wij een bijdrage aan de Nectarindex. We zochten naar nectarplanten in de bermen ...

Lees verder

Paard zoekt baas

Maandag 23 mei stelde raadslid Judith Hofte vragen tijdens de actualiteitenraad over opvang van 30 dakloze paarden. Tubanti...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief