Geldkraan military dicht? Het paard zwijgt


Column Teun Staal in Tubantia

19 augustus 2023

Moet geldkraan military dicht?
Konden we het paard maar vragen wat het vindt
Toegegeven: gogme als het gaat om gevoel voor timing en publiciteit kan Judith Hofte niet worden ontzegd. Ineens was daar, terwijl herfst en bokbier nog ver weg lijken, haar oproep aan sponsors van de Military Boekelo om de geldkraan dicht te draaien.
Een paard is geen sportattribuut, financiële steun aan de military is het sponsoren van dierenleed. Aldus Hofte, die haar aansporing in deze nieuwsluwe tijd prominent op de website en voorpagina zag belanden. Kijk, dan heb je eer van je politieke werk.

Tout Twente
Ondergetekende is geen jaarlijks militarybezoeker. Ik heb weinig met paarden en hoef mijn biertje niet per se te drinken met zestigduizend netwerkende streekgenoten. Dat laatste maakt de military tot een gezellig gebeuren voor bijna tout Twente, maar ze redden het daar goed zonder mij.
Toch intrigeert de actie van Hofte. Het meest curieus is haar stelling dat er ‘dwangmiddelen worden gebruikt om dieren te laten springen’. Het is een bewering waar een wereld aan vermeend dierenleed achter schuilgaat en waarin de viervoeters zo ongeveer tot bloedens toe worden gekweld. Toe maar. Ik heb geen idee of het paard bij de military wel of niet in zijn element is.

Met plezier of afschuw
Vooral de passage over dwang roept vragen op. Heeft zo’n paard dat meedoet aan de cross country - de uithoudingsproef van zo’n 6 kilometer met pittige hindernissen - wel zin in een military? Draaft het dier zich met plezier de longen uit het lijf of verafschuwt het paard die krachtsinspanning?
Eeuwen geleden bedacht de mens dat het paard geschikt is om te domesticeren en te exploiteren. Het dier werd ingezet voor economisch gewin en ter vermaak: als werk-, rij- en sportpaard dat sterk genoeg is om een ruiter te dragen. Het paard groeide uit tot bondgenoot. Zeker in Twente, de regio die het ros als beeldmerk met zich meedraagt.

Psyche van paard
Mijn kennis van de psyche van het paard schiet te kort om te kunnen beoordelen of het dier de band met de mens wel zo leuk vindt. Als je het beperkt tot de military, dan kan ik me best voorstellen dat het dier met dat draven in zijn element is. Toch valt ook het tegendeel niet uit te sluiten. Ik weet het niet.

Dierenvriendin
Hoe dan ook: Judith Hofte doet er goed aan de uitnodiging van militarybaas Robert Zandstra aan te nemen om eens te komen kijken. Dan kan de dierenvriendin zelf zien of het paard in Boekelo een beetje gelukkig is.

Teun Staal 20-08-23

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Politieke partij roept sponsors Military Boekelo op te stoppen met financiering: ‘Dit zou u niet moeten doen’

Politieke partij roept sponsors Military Boekelo op te stoppen met financiering: ‘Dit zou u niet moeten doen’ ‘We willen u d...

Lees verder

NOS nieuws: Kritiek op paardenwelzijn,

NOS artikel Kritiek op paardenwelzijn, maar Boekelo 'doet het zo diervriendelijk mogelijk' Bij de Military Boekelo, een jaar...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief