Partij voor de Dieren helpt met bewust worden van de peukenmeuk


op de straten van Enschede!

25 februari 2023

De Partij voor de Dieren helpt van harte met het bewust worden van de peukenmeuk op de straten van Enschede

Foto's van Reinier van Willigen ☝️

Tubantia 25 februari 2023 👇, van Marjan Kok

Teresa in actie tegen achteloos weggooien van sigarettenpeuken: ‘Nee, zo'n filtertje vergaat écht niet hoor’


Ze liggen op de stoep, zitten klem tussen straattegels maar zijn vooral bij bosjes te vinden op de grond rond de afvalbakken in de binnenstad. Sigarettenpeuken, kleine moeite om ze uitgedoofd bij het afval te gooien, toch? Teresa Brefeld (68) doet dat dan maar voor de viespeuken van Enschede. „Op straat dumpen is níet onschuldig.”


Sinds een jaar of twee loopt ze regelmatig gebukt door de stad. Hier een peuk oprapen, daar een ‘volle asbak’ van de grond. In een zakje en dan bij het afval. „Weet je wel dat die sigarettenpeuken vooral uit plastic bestaan? Dat komt in het riool terecht, de rivieren en de zee. Uitermate vervuilend, en het is helemaal niet nodig!”

Dit is pokkewerk
Soms krijgt ze hulp, meestal niet. „Want geef toe, het is ook pokkewerk.” Deze zaterdag heeft ze een stuk of zeven Enschedeërs bereid gevonden om met haar de stad in te gaan. De missie dit keer: de peukjes met gekleurd krijt markeren, pijl erbij en soms een tekst. ‘Peukmeuk’ bijvoorbeeld, of ‘Help! Ik kan de prullenbak niet vinden’. Teresa Brefeld op zoek naar sigarettenpeuken in de binnenstad. Het is niet moeilijk ze te vinden...
Zo wil ze Enschedeërs ervan bewust maken dat achteloos een peuk op straat gooien, niet alleen een vies gezicht is, maar ook vies ís. Zo’n filtertje namelijk, vergaat niet vanzelf. „Veel rokers denken dat en het ziet er ook uit alsof het filter oplost. Maar het valt uiteen in kleinere deeltjes en het plastic eindigt gewoon in de bodem. Je ziet het niet, maar het is er wel.”

Geen beginnen aan
Op naar de Bolwerkstraat, krijt - ecologisch - in de aanslag. Cirkel hier, cirkel daar, grote pijlen bij een op straat geflikkerd leeg sigarettenpakje. Waarom ze ze niet opraapt en laat verdelgen? „Eigenlijk is daar geen beginnen aan. Het zijn er honderden, steeds weer opnieuw. Een peuk op straat valt nauwelijks op. Nu markeren we ze, zodat mensen zien wat er ligt en wat ze weggooien.”

Peukenmeisje
Hoe de Enschedese ooit begon aan haar actie? „Ik ben yogalerares en hielp mensen om te stoppen met roken. Daardoor kwam ik op het spoor van longarts Wanda de Kanter, die heel goed kan vertellen over de macht van de tabaksindustrie. En toen popte er in mijn social media ineens een ‘peukenmeisje’ op. Sindsdien reserveer ik af en toe tijd voor deze plastic peukmeuk. Om het publiek ervan bewust te maken dat het zo makkelijk is om je peuk op te rapen en in de prullenbak te gooien.”
Natuurlijk, zegt ze, worden de straten in de Enschedese binnenstad goed schoongeveegd. „Maar die peuken zijn klein en licht, die glippen er vaak tussendoor.” Ze knikt. „Ja, inderdaad, stoppen met roken is beter...”

Dit doet de gemeente aan de peukenmeuk

Aan de afvalbakken in de binnenstad zijn speciale peukenbakken gemonteerd. Daarnaast liggen op een aantal locaties peukentegels waar de bezoekers hun peuken in kunnen deponeren.
In de binnenstad worden de straten en pleinen op alle werkdagen schoongeblazen en -geveegd, van ’s morgens 7.30 tot 9.30 uur. Na 9.30 wordt het zwerfafval handmatig opgeruimd met prikkers, karren en afvalstofzuigers. Met deze stofzuigers kunnen ook peuken worden verwijderd.
In het weekend worden alle straten in het centrum dagelijks in de ochtend machinaal geveegd. Twee keer per jaar lig de focus specifiek op peuken. Maar... bij een bezoekersaantal van 200.000 mensen per week kan het zijn dat ook na schoonmaak peuken in de openbare ruimte achterblijven...

Wij staan voor:

Gerelateerd nieuws

Draagt jouw peuk bij aan de meuk?

Partij voor de Dieren ging de straat op. Loop een eindje met ons mee 😊! Draagt jouw peuk bij aan de meuk? De PvdD E...

Lees verder

5 maart Film 'WOLF'

Kom naar de de filmvertoning 'WOLF' en leer alles over de "nieuwe" bewoner van ons land. Ook is de lijsttrekker van de Provin...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief